Zeytinyağlı yaprak dolması

Süre: 165 dakika
Porsiyon: 10
Kalori: 3050 (porsiyon: 305)
Kap: 24 cm sığ tencere

 Malzemeler

 
  •  9 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 500 gr asma yaprağı
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı dolma fıstığı
  • 4 yemek kaşığı kuşüzümü
  • 1 yemek kaşığı yenibahar veya 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Pirinç için: 2,25 su bardağı sıcak su
  • Pişmesi için: 2/3 su bardağı su
  • Üzeri için: 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Tarif

Soğanları yıka, minik, minik doğra. Pirinci yıka. Kuşüzümlerini de yıka süz.Tecereye yağı koy hafif kızdır. İçine dolma fıstıklarını at, kahverengi olana kadar kavur. Soğanları kat, 12-15 dakika rengi iyice dönene kadar kavur. 2,25 su bardağı suyu koy. kuşüzümleri, nane, karabiber, dolma baharı, tuz ve şekeri koy. Pirinçler yumuşayana kadar, 15 dakika pişir. 10-15 dakika demlensin.
 Bu arada, yaprakları suya koy, teker, teker saplarını kopar, yıka. Sonra eviyeye su doldurarak, bir kaç kez daha yıka, kumu kalmasın. Midede yanma yapmasın istersen, 1-2 saat suda beklet.
Yaprağın dışı avuç içine gelecek şekilde yerleştir. İçine 1 kaşık kadar iç koy, Yanları kapalı olacak şekilde sigara gibi sar. Tecereye düzgün biçimde diz. Yapraklar açılmasın diye, üzerine porselen tabak kapat. (kapanmasa da bir şey olmuyor) 2/3 su bardağı suyu koy. Kaynadıktan sonra çok kısık ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişir. (suyunu çekmiş olmalı). Ocağı kapat. Tencerenin kapağı açık olacak şekilde soğuyana kadar beklet. Üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağı gezdir. Borcama aktar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder