Süre: 60 dakika
Porsiyon: 28
Kalori: 2200 (porsiyon: 78)
Kap: 26 cm çapında tava
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 500 gr dana kıyma (kontrafile)
- 1 tane orta boy soğan veya 2-3 diş sarmıs
- 4 yemek kaşığı çekilmiş bayat ekmek içi
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- 1/2 çay bardağı su
- Kızartmak için: 2/3 su bardağı fındık yağı
Tarif
Soğanı soy, yıka. Rendenin ince gözü ile rendele. Diğer malzemelerle birlikte büyük bir tasa koy. Elle mıncıklayarak 3-4 dakika yoğur. Top gibi yap. Eline al, tasın dibine 8-10 kez vur, bütünleşsin. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopar. Avuçlar arasında yuvarla, yassılaştır. Çay tepsisine diz. Vakit varsa, üzerine streç film kapatılarak, buzdolabında bekletilebilir, yoksa, yağda veya ızgarada hemen kızartılabilir. Yağda kızartmak için; Tavayı iyice kızdır. ( Köfteler yapışmasın diye ) Yağı koy, onu da iyice kızdır. ( Köfteleri içine koyunca, yağın foşurdaması gerekir.) Tavayı fazla doldurmadan, köfteleri diz. Tavayı arada salla. İlk anlarda köfteler tavaya yapışacaktır. Bekle biraz kızarsın, kendini bırakır. Sonra arka yüzlerini çevir. Ocağı hafif kıs. Fazla kısma ! Arada çevirerek iki yüzü de tam kızarana kadar pişir. Kağıt havlu serilmiş tabağa al. Köftelerden sonra, aynı yağda biber ve domates kızartılabilir. Yağ bir daha kullanılmaz, dökülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder