Porsiyon: 16
Kalori: 7990 (porsiyon: 499)
Kap: 26 cm çapında seramik tepsi ve 40 cm çapında yassı tabak ve 20 cm çapında tencere
Malzemeler
- Keki için
- 6 tane yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı fındık yağı
- 1,5 paket kabartma tozu
- 2,5 yemek kaşığı kakao
- 1 çay bardağı nişasta
- 1,5 su bardağı un
- Tepsi için: 2 yemek kaşığı yağ
- Üzeri için
- 1 paket kakaolu krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- Kreması için
- 750 ml süt
- 2/3 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 2,5 yemek kaşığı kakao
- 1 yumurta sarısı
- 2/3 su bardağı damla çikolata
- 50 gr tereyağı
- Islamak için
- 1/2 su bardağı vişne veya çilek reçeli
- 1/2 su bardağı kaynamış soğumuş su
Tarif
KekiYumurtaları teker teker bir kaseye kır. Bayat olup, olmadığını anlamak için kokla. Mikser tasına koy. Şekeri ekle. Mikserle, köpürene kadar yaklaşık, 1 dakika kadar çırp. Yağ ve kabartma tozunu koy, 15 saniye çırp. Kakaoyu koy. Kaşıkla yedir. Nisaşta ve unu azar azar ekleyerek yedir. Sonra çırparcasına karıştır. Tepsiyi yağla. Hamuru içine dök, salla.
Fırını 175 *C Ye ayarla. Isınınca tepsiyi içine sür. En az 30 dakika kapağını açmadan, üzeri kızarana kadar yaklaşık, 50-60 dakika pişir. Keke bıçak batır. Temiz çıkıyorsa olmuştur. Fırından çıkar. Kalıbın üzerine kağıt havlu ser. Onun da üzerine gazete ser. Ters çevirerek keki çıkar. Tamamen soğusun.
Üzeri
Krem şantiyi mikser tasına koy. Sütü ekle. Mikserle katılaşana kadar yaklaşık 1-1,5 dakika çırp. Buzdolabında beklesin.
Islama suyu
Reçeli bir kaseye koy. Sütü ekle. İyice karıştır, beklesin.
Kreması
Tencereye yumurta sarısı ve şekeri koy. Azar azar 1 su bardağı kadar süt ekle, çırpma teli ile çöz. Kakao, nişasta ve unu ekle yedir. Kalan sütü ekle. Çırpma teli ile çırp. Çikolatayı koy. Tencereyi ateşe koy. 1-2 dakika yüksek ateşte, daha sonra orta ateşte, dibini kazırcasına tahta kaşıkla sürekli karıştır. Yoğunlaşmaya başlayınca ocağı kıs. Koyu muhallebi kıvamı alana kadar karıştırarak pişir. Ocağı kapat. Yağı içine koy, karıştırarak yedir. Mikserle 20-25 saniye çırp. Kabuk bağlamasın diye arada yine çırp.
Pastayı hazırlama
Kremaya, krem şantinin yarısını koy, 15 saniye çırp. Keki yatay bir şekilde, uygun bir bıçakla 3 parçaya böl. Taban parçasını servis tabağına koy. Islama suyunu, fırça yardımıyla sürerek hafif ıslat. Kremanın 1/3 ünü üzerine koy, yay. 2. kek parçasını üstüne koy. Islama suyu ile ıslat. Kalan kremanın 1/2 sini üzerine koy, yay. Kalan kek parçasının kesik yüzünü ıslama suyu ile ıslat. Diğer yüzü üste gelecek şekilde kremanın üzerine koy. Çok hafif üzerine bastır. Kalan kremayı da üzerine düzgünce yay. Kalan krem şantinin büyük bir kısmını spatula ile pastanın kenarlarına kalınca sür. Kalan krema ile üzerini süsle. Buzdolabına koy en az 7-8 saat beklesin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder