Aşure

Süre: 150 dakika
Porsiyon: 10
Kalori: 3660 (porsiyon: 366)
Kap: Düdüklü tencere ve 10 tane kase

Malzemeler

  • 1 su bardağı buğday
  • 1/2 su bardağı nohut
  • 1/2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 10 tane kuru kayısı
  • 6 tane kuru incir
  • 3-4 tane karanfil
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı ceviziçi
  • 1 çay bardağı fındıkiçi
  • 1 çay bardağı fıstık
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • 14 su bardağı su

Tarif

Akşamdan, nohut, kurufasulye ve buğdayı ayrı ayrı büyük bir tasa koy, içine su doldur. Sabah sularını dök. Önce buğdayı düdüklü tencereye koy, 14 su bardağı su ekle. Kapağını kapat. Ocağa koy. Yüksek ısıda, düdükten buhar çıkana kadar bekle. Düdüğü kapat. Ocağı kıs, 30 dakika pişsin. Ocağı kapat. Tencereyi soğuk suyun altına tutarak ısısını düşür. Kapağı aç. Nohutları ekle. Kapağı kapat. Yüksek ısıda düdükten buhar çıkana kadar bekle. Düdüğü kapat. Ocağı kıs. 25 dakika pişsin. Ocağı kapat. Düdüklüyü soğuk suyun altına tut. Basıncını düşür. Kapağı aç. Kurufasulyeyi ekle. Kapağı kapat. Yüksek ısıda düdükten buhar çıkana kadar bekle. Düdüğü kapat. 20 dakika pişir. Tencereyi soğuk suyun altına tut. Basıncını düşür. Kapağı aç. Şekeri ve karanfilleri koy. Arada karıştırarak, tencerenin kapağı açık şekilde, kısık ateşte 50 dakika kadar pişir. Kıvam almaya başlayacaktır. Üzümleri yıka, süz, içine at. Kayısıları yıka, süz, küçük küçük doğra içine at. 10 dakika daha pişsin. İncirleri yıka, doğra içine at. Ocağı kapat. Hemen kaselere koy. Ceviz ve fındıkiçini robotta irikıyım çek. Aşureler soğuyunca, fıstıkla beraber üzerlerine serpiştir. Tarçın ek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder