Porsiyon: 15
Kalori: 7710 (porsiyon: 514)
Kap: 25*40 boyutlarında borcam tepsi ve 2 tane 20 cm çapında tencere
Malzemeler
- Hamuru için
- 3 tane yumurta
- 1 su bardağı un
- 3/4 su bardağı irmik
- 1 su bardağı şeker
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2/3 su bardağı mavi haşhaş
- Tepsi için: 2 yemek kaşığı fındık yağı
- Şerbeti için
- 3,5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- 1/4 limonun suyu
- Muhallebisi için
- 500 ml süt
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1/2 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- Krem şanti için
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
Tarif
ŞerbetiSu ve şekeri tencereye koy. Kapak açık şekilde, yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşe al. 15 dakika daha kaynat. Limon suyunu koy. Ocağı kapat, soğusun.
Muhallebisi
Süt hariç, muhallebi malzemelerini tencereye koy, çırpma teli ile karıştır. Sütü azar azar katarak, yedir. Sonra biraz çırp. Ocağa koy. Sürekli dibini kazırcasına tahta kaşıkla karıştırarak, 1-2 dakika yüksek daha sonra orta ateşte pişir. Kıvam almaya başlayınca ocağı kıs. Karıştırmaya ara vermeden muhallebi kıvamını alana kadar pişir. Mikserle 1 dakika çırp. Soğuyana kadar ara sıra çırp ki kabuk bağlamasın.
Hamuru
Yumurtaları teker teker bir kaseye kır. Bayat olup, olmadığını anlamak için kokla. Mikser tasına koy. Şekeri ekle. Mikserle 1 dakika çırp. Yağ, yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı koy, 15 saniye çırp. Un, irmik ve haşhaşı azar azar katarak, kaşıkla ile yedir. Sonra çırpacasına karıştır. Tepsiyi yağla. Hamuru içine dök.
Fırını 175* C ye ayarla. Isınınca tepsiyi içine sür. En az 30 dakika kapağını açmadan, üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişir. Keke bıçak batır. Temiz çıkıyorsa olmuştur. Fırından çıkar. Hemen şerbeti üzerine kaşık kaşık dök.
Krem şanti
Krem şantiyi mikser tasına koy. Soğuk sütü ekle. Mikserle 1 dakika çırp. Soğumuş muhallebinin içine kat, karıştır. Kekin üzerine yay. Tatlıyı, şerbeti çekmesi için 2-3 saat beklet. Üzerini streç filmle kapat. Dışarda 4-5 gün bekleyebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder