Lokma Tatlısı

Süre: 150 dakika
Porsiyon: 10
Kalori: 6927 (porsiyon: 577)
Kap: 20 cm çapında  tencere ve 26 cm çapında tava ve 30 cm çapında tabak

Malzemeler

  • Hamuru için
  • 1,5su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya (instant)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2/3 su bardağı ılık su
  • Kızartmak için 1,5 su bardağı fındık yağı
  • Üzeri için: 1 yemek kaşığı tarçın
  • Şerbeti için
  • 2 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su 
  • 1/4 limonun suyu

Tarif

Şerbeti
Şekeri ve suyu tencereye koy. Yüksek ısıda kaynasın. Ocağı kıs. Kaynama noktasından sonra 14 dakika daha kaynat. Limon suyunu koy. Ocağı kapat.

Hamuru
Bütün hamur malzemelerini bir büyük tasa koy. Elle mıncıklayarak 3-4 dakika yoğur. İçinde pürüz kalmasın. Tasın üzerine ıslak bez ört. En az 90 dakika beklet. Kabarıp 2 misli olsun. Gerekirse biraz daha beklet. Tavaya yağı koy, yüksek ateşte kızsın. 1 damla hamur akıt. Foşurduyorsa yağ hazır olmuştur. Hamurdan avuç içine bir miktar al. Baş parmak ve işaret parmağı arasından sık. Ceviz büyüklüğünde fışkıran hamuru, her seferinde suya sokup, çıkarılan kaşıkla al, yağa at. En fazla 7-8 tanesini bir arada kızart. Kızaranları delikli kepçe ile al, şurubun içine at. Hepsine bu işlemi yap. Tamamı bitip şurubu çekince delikli kepçe ile  servis tabağına al. Üzerine tarçın ek. Sıcak sıcak yemek daha güzel oluyor. Fazla bekletilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder