Su Böreği

Süre: 150 dakika
Porsiyon: 9
Kalori: 5590 (porsiyon: 621)
Kap: 24 cm çapında tencere ve 40*40 tepsi

Malzemeler

  • 4,5 su bardağı un
  • 6 tane yumurta
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Arası için:  1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
  •    ''      ''  :  50 gr tereyağı
  • İçi için: 250 gr lor 
  •   ''    '' : 200 gr peynir
  •   ''    '' : 1 tane yumurta
  • Haşlamak için: 3 litre su
  •        ''          '' :  1 yemek kaşığı tuz
  • Açmak için: 1 su bardağı un
  • Tepsi için: 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı.

Tarif

6 tane yumurta, 3 kaşık yağ, tuz ve unu  bir tasa koy.Elle mıcıklayarak bütünleştirmeye çalış. Un serpilmiş tezgaha al. 3-4 dakika pürüzsüzleşene kadar yoğur. Sert bir hamur yap. Bütünleştir. Üzerine ıslak bez ört, 15 dakika beklesin. Bir kez daha yoğur. Islak bez altında 30 dakika daha beklet. 10 eşit parçaya böl. Beze yap (top gibi). Tereyağını bir sahanda erit. Zeytinyağı ile karıştır. Peyniri ufala, 1 yumurta ile karıştır.
Bir beze al, altını ve üstünü unla, hafif üzerine bastır. Gerektiğinde unlararak, oklava ile tepsiden 4-5 cm daha büyük aç. Ne kadar az unlanırsa, o kadar güzel olur. Tepsiyi yağla. Yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştir. Diğer bezeleri ise, tepsi büyüklügünde aç. Bunları 4 eşit üçgen parçaya böl.
Tencereye suyu koy, tuzu at. Fokur fokur kaynasın.  Bir leğene soğuk su doldur. 1 üçgen parçayı al, suya bırak, 30 saniye kadar dursun. Sudan çıkar. Soğuk su dolu kaba al, ısısını düşür. Eline al suyu süzülene kadar bekle. Tepsiye ser. Soğuk su dolu kaptaki su ısındıkca değiştir. Diğer üç parçaya da bu işlemi yaparak, tepsiyi kapla. Üzerine Fırça veya kaşıkla bolca yağ sür. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygula, tepsiye , aralarına yağ sürerek döşe. Yufkaların yarısına gelince, peynirin tamamını üzerine yay. Kalan yufkaları da aynı şekilde aralarını yağlayarak döşe. Yufkalar bitince en alttaki yufkanın sarkan uçlarını yukarı çevirerek üzerini kapat. Bolca yağla. Fırını 180*Cye ayarla, tepsiyi içine sür. Üzeri kızarana kadar yaklaşık 60-70 dakika pişir. Hemen fırından çıkar, yoksa yumuşar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder