Cevizli Üzümlü Ekmek

Süre: 200 dakika
Porsiyon: 8
Kalori: 4285 (porsiyon: 535)
Kap: Büyük tas ve büyük fırın tepsisi

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 tatlı kaşığı aktif kuru maya (instant)
  • İçi için: 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  •   ''   ''  : 1 çay bardağı kuşüzümü
  •   ''   ''  : 1/2 su bardağı sutani üzüm
  •   ''   ''  : 1/2 su bardağı ceviziçi
  •   ''   ''  : 2 yemek kaşığı tarçın
  • Üzeri için : 1 yumurta sarısı
  •     ''     ''   : 2 yemek kaşığı çörekotu
  • Açmak için: 2 yemek kaşığı un
  • Tepsi için: 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Tarif

Tasa unu koy. Ortasını havuz gibi aç. İçine şeker, maya ve sıcağa yakın ılık sütü koy. Üzerine un kapat. 15 dakika beklesin, kabarsın. İçine 1 çay bardağı yağ ve tuzu koy. Elle mıncıklayarak, bütünleştirmeye çalış. Ellerini unla ovarak temizle. Tezgahı unla. Hamuru üzerine al. 3-4 dakika yoğur. Bütünleştir, top gibi yap. Tastaki artık unu dök. İçine koy. Tasın üzerine ıslak bez ört. En az 1,5-2 saat mayalansın, 2 misli olsun. Gerekirse biraz daha beklet. Tezgahı unla. Hamuru üzerine al. Çok az yoğur. Top yap. Elle üstüne bastırarak yassılaştır. Üstünü de biraz unla. Merdane yardımıyla yaklaşık 40 cm çapında, 0,5 cm kalınlığında aç. Cevizleri robotta iri çek. Üzümleri yıka, süz. Hamurun üzerine 1 çay bardağı yağı yay. Cevizleri, üzümleri ve tarçını serp. Rulo yap. Ruloyu 3' er parmak kalınlığında kes. Tepsiyi yağla. Kesilmiş hamurları, kesik yerleri alta ve üste gelecek şekilde tepsiye yanyana diz. Üzerlerine yumurta sarısı sür. Çörekotu serp. 30 dakika daha bekleyip, kabarsın.
Fırını 190*C ye ayarla, iyice kızınca tepsiyi içine sür. Üzerleri kızarana kadar,yaklaşık 30-40 dakika pişir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder