Açma

Süre: 240 dakika
Porsiyon: 8
Kalori: 3100 (porsiyon: 387)
Kap: Büyük tas ve büyük fırın tepsisi

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 2/3 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta akı
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 tatlı kaşığı aktif kuru maya (instant)
  • Arası için: 2 yemek kaşığı  (40 gr ) tereyağı
  • Üzeri için: 1 yumurta sarısı
  •     ''       ''  : 1 yemek kaşığı çörekotu
  • Açmak için:1 yemek kaşığı un

Tarif

Unu, sıcağa yakın ılık sütü, 1 çay bardağı yağı, şekeri, yumurta akını, tuz ve mayayı tasa koy.Elle mıncıklayarak, bütünleştirmeye çalış. Tezgaha un serp, hamuru üzerine al. Ellerini un yardımıyla temizle. 3-4 dakika yoğur. Bütünleştir. Tastaki unu silkele. Hamuru içine koy. Tasın üzerini ıslak havlu ile ört. En az 1,5-2 saat beklesin, kabarsın, iki misli olsun. Yeteri kadar kabarmamışsa biraz daha beklet. Tereyağını küçük bir sahanda kısık ateşte erit. Hamuru un serpili tezgaha al. 8 eşit parçaya böl. Her bir parçayı gerekirse çok az unla unlayarak, 3*20 cm boyutunda aç. Üzerine fırça ile bol tereyağı sür. Kendi etrafında birkaç tur döndür. Uçlarını iyice birleştir. Tepsiyi yağla, unla, unu silkele. Açmaları içine aralıklı şekilde diz. 30-35 dakika daha, iyice kabarana kadar beklet. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sür.
Fırını 190*C ye ayarla. Isınınca tepsiyi içine sür. Üzerleri kızarana kadar, 30-35 dakika pişir. Fırından hemen çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder