Gözleme

Süre: 225 dakika
Porsiyon: 12
Kalori: 4320 (porsiyon: 360) (Sadesi 3820-477)
Kap: Büyük tas ve 26 cm çapında seramik tava

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 tatlı kaşığı aktif kuru maya (instant)
  • Açmak için: 1 su bardağı un
  • İçi için: 400 gr beyaz peynir
  • Üzeri için: 1 çay bardağı ayçiçek yağı (Birazı eritilmiş tereyağı olabilir)
  • Sadesi için: 1/2 su bardağı ayçiçek yağı

Tarif

Tasa un, sıcağa yakın ılık su, yoğurt, 2 kaşık yağ, şeker, tuz ve mayayı koy. Elle mıcıklayarak bütünleştir. Tezgaha un serp. Hamuru üzerine al. 2-3 dakika pürüzsüzleşene kadar, yoğur. Top gibi yap. Kasedeki unu silkele. Hamuru içine koy. Kasenin üzerine ıslak bez ört. En az, 1,5-2 saat beklet 2 misli olsun. Yeteri kadar kabarmamışsa biraz daha beklet.
Tezgahı unla, hamuru üzerine al. Silindir yap. 12 eşit parçaya böl. Toparla, hafif yassılaştır, beze yap. Unlanmış tezgaha koy. Üzerine ıslak havlu koy, kurumasın.
Peyniri ufala.
1 tane beze al, altını ve üstünü unlayarak, oklava ile 10 cm çapında aç. Altındaki üstündeki unları süpür. 25 cm çapında aç. 2 mm kalınlığında olsun. Yarısına 2 kaşık kadar peynir koy, yay. Diğer yarısını üzerine kapat. Kenarlarını tırnaklarla bastırarak, kapat. Üzerine elle delmeden bastır, düzelt. Bir kenara koy. Diğerlerini de böyle yap.
Tavayı iyice kızdır. 2 tane gözleme koy. Ocak yükseğe yakın ateşte olsun. Altı hafif kızarınca üzerine fırça ile yağ sür. Öbür tarafını da hafif kızarınca yağla. Arkalı önlü tam kızart. Üzerine kağıt havlu serilmiş tepsiye al. Diğerlerini de böyle yap.
Sadesi: Hamuru 8 eşit parçaya böl. Her birini 2 mm kalınlığında, yaklaşık 40 cm çapında aç. 1,5 yemek kaşığı yağla, her tarafını yağla. Aralarına da yağ sürerek, kenarlarını birbirinin üstüne, bohça gibi katla. Oklava ile üstünden geçerek 3 mm kalınlığında, açarak, büyült. Her iki yüzünü de yağlayarak, arkalı önlü kızart.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder