Porsiyon: 3
Kalori: 5100 (porsiyon: 1700)
Kap: Büyük fırın tepsisi
Malzemeler
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yumurta akı
- 125 gr tereyağ
- 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
- 1,5 yemek kaşığı mahlep
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı aktif kuru maya (instant)
- Üzerine: 1/2 su bardağı fındık
- '' : 1 yumurta sarısı
Tarif
Tereyağını 1-2 saat önceden buzdolabından çıkart, yumuşasın.Fındık, yumurta sarısı hariç, bütün hamur malzemelerini bir leğene koy. Elle mıncıklayarak, bütünleştirmeye çalış. Tezgaha un serp, hamuru üzerine al. Ellerini unla ovarak temizle. 3-4 dakika yoğur. Bütünleştir. Top yap. Tasa geri koy. Üzerini ıslak bez ört. En az 1,5-2 saat beklesin. 2 misli kabarsın. Gerekirse biraz daha beklet. Tepsiyi yağla. Hamurdan, limon büyüklüğünde parçalar kopar. 1,5 parmak kalınlığında silindirler yap. Üçünü yanyana koy. Bir tarafındaki uçlarını birleştir. Saç örgüsü yap. Diğer uçlarını da birleştir. Tepsiye yerleştir. Kalan hamuru da bu şekilde yap. Üzerlerine yumurta sarısı sür. Fındıkları bıçakla yassı yassı kes. Üzerine serpiştir. 30-40 dakika beklet, kabarsın.
Fırını 180* C ye ayarla. Kızınca tepsiyi içine sür. Üzerleri kızarana kadar, 30-35 dakika kadar pişir. Poşet içinde 1-2 gün taze bekleyebilir. Ekmek gibi bayatlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder