İçli Köfte

Süre: 100 dakika
Porsiyon: 32
Kalori: 5200-6800 (porsiyon: 162-212)
Kap: 20 cm çapında tencere,  26 cm çapında tava ve 24 cm çapında tencere.

Malzemeler

  • İçi için: 500 gr kıyma
  •  ''    ''  : 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  •  ''    ''  : 30 gr tereyağı
  •  ''    ''  : 4 tane orta boy soğan
  •  ''    ''  : 3 yemek kaşığı çam fıstığı
  •  ''    ''  : 4 yemek kaşığı kuş üzümü
  •  ''    ''  : 2/3 su bardağı ceviziçi
  •  ''    ''  : 1 çay kaşığı karabiber
  •  ''    ''  : 1 çay kaşığı kimyon
  •  ''    ''  : 1 tatlı kaşığı tuz
  •  ''    ''  : 2-3 dal maydanoz
  • Hamur için: 250 gr kıyma
  •     ''        '' : 2 su bardağı ince bulgur
  •     ''        '' : 1 su bardağı irmik
  •     ''        '' : 1/2 su bardağı un
  •     ''        '' : 1 tane yumurta
  •     ''        '' : 1 yemek kaşığı salça
  •     ''        '' : 1 çay kaşığı karabiber
  •     ''        '' : 1 çay kaşığı kimyon
  •     ''        '' : 1 tatlı kaşığı tuz
  •     ''        '' : 1,5 su bardağı su
  • Haşlamak için: 2 litre su
  • Kızartmak için: 1,5 su bardağı sızma zeytinyağı 

Tarif

Soğanları soy, yıka, minik minik doğra. Kuş üzümlerini yıka, süz. Ceviziçlerini elle kırarak ufala. Maydanozu kıy.
Tencereye zeytinyağını koy, kızdır. Çam fıstıklarını içine at, hafif kahverengi olana kadar kavur. Ceviziçlerini at, bir kaç kez çevir. Tereyağını ve soğanları ekle. İyice sararana kadar, 3-4 dakika kavur. Kıymayı koy. Suyunu salıp çekene, rengi dönene kadar, 4-5 dakika kavur. Üzüm, karabiber, kimyon ve tuzu koy, karıştır. Ocağı kapat.
Hamur malzemelerini bir tasa koy. Elle mıncıklayarak, 2-3 dakika yoğur. Macun kıvamında olmalı. Gerekirse üstüne su serp. Bir kaseye su koy. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopar. Elini kasedeki suya batır. Hamuru yuvarla. Tekrar elini suya batır. Hamurun üzerine işaret  parmağını batırarak içini oy. Çeperi ne kadar ince olursa o kadar iyi olur. İçine alabildiği kadar iç koy. Avuç içinde döndürerek ağzını kapat. Bir tepsiye koy. Hamur bitene kadar, aynı işleme devam et. Hamur durdukça sertleşirse, azar azar su serperek yeniden yoğur.
Suda haşlama istersen, tencereye suyu koy. Fokur fokur kaynayınca içine alabildiğ kadar köfte koy. 6-7 dakika kadar kadar haşla. Delikli kepçe ile al, bir tepsiye koy. İstersen, 50-60 gr kadar tereyağında, kırmızı toz biberi yak. Üzerine gezdir.
Kızartmak istersen, tavaya zeytinyağını koy, kızınca içine albildiği kadar köfte koy. Her tarafını iyice kızart. Kağıt havlu serilmiş tepsiye al.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder