Porsiyon: 5
Kalori: 1800 (porsiyon: 300)
Kap: 26 cm çapında tencere ve 26 cm çapında sığ tencere
Malzemeler
- 1 tane orta boy sarmalık lahana
- 1 su bardağı pirinç
- 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 2 tane orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı dolma baharı
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1,25 su bardağı sıcak su
- Haşlamak için: 3-4 litre su
- Haşlamak için: 1 yemek kaşığı tuz
- Pişirmek için: 1 su bardağı su.
Tarif
Lahananın yapraklarını saplarından keserek, teker teker yırtmadan, gevrek iç kısmına kadar soy. İç içe koy. (veya koçan kısmını koni şeklinde çıkar, bütün halde haşla). Tencereye 3-4 litresuyu koy. Tuzu at. Ocağa koy. Fokur fokur kaynayana kadar bekle. Lahanaları içine yerleştir. 15-20 dakika kadar haşla. Tencereye soğuk su koy ısısını düşür, süz. Yaprakların kalın damarlarını kopar, el büyüklüğünde parçalara ayır.
Soğanları soy, yıka, minik minik doğra. Sığ tencereye yağı koy, kızdır. Dolma fıstıklarını içine at, hafif kahverengi olana kadar 2 dakika kadar kavur. Soğanları ekle, rengi dönene kadar, 5-6 dakika kavur. Pirinci kat, 2-3 dakika kavur. 1,25 su bardağı suyunu koy.Tuz, şeker, dolma baharı (yenibahar), nane, limon suyunu ekle, karıştır. Suyunu çekene kadar 15 dakika pişir. Bir kez karıştır. Üstüne kağıt havlu koy, 5-10 dakika demlensin.
Lahana yaprağını el içine veya bir tepsiye yay. İçine alabileceği kadar, (1-2 kaşık) iç koy. Kenerlarını kapatarak sigara gibi sar. Zedelemeden avuç içinde sık. (Veya daha kolay olduğu için ucu açık da sarılabilir).Tencereye diz. 1 su bardağı suyu koy. Kaynayana kadar yüksek, daha sonra kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişir. (lahana yaprağı sarmak zordur, kendine kızma!)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder